Андрій Більда: «Олімпійські ігри – це боротьба між країнами за право довести, хто в світі є найсильнішим»

До національної збірної цього року потрапило 205 спортсменів, які представлятимуть Україну на Олімпійських іграх в Ріо. Серед українських атлетів 7 чинних чемпіонів світу – спортсменів, які цього року здобули золото на світових змаганнях. Це – одна з найбільших делегацій на Олімпіаді. Хоча склад збірної таких країн, як Китай чи Росія, налічує навіть більше 400 осіб. Питання – в рівні підготовки спортсменів та внутрішній політиці країни.

«Який склад збірної відправляти на Олімпіаду – це внутрішня політика кожної окремої держави, бачення керівництва країни щодо розвитку того чи іншого виду спорту. Багато країн надсилають на змагання лише тих спортсменів, які в світовому рейтингу посідають місця в першій десятці. Наприклад, Німеччина відмовила двом своїм спортсменам-триатлоністам, оскільки вони у світовому рейтингу посіли місця нижче 20. Міністерство молоді і спорту України і Національний олімпійський комітет України прийняли рішення, що кожен український атлет, який виборов ліцензію, має право їхати на Олімпіаду. І незважаючи на складну економічну ситуацію в країні, військові дії, усі українські спортсмени із ліцензіями відправилися в Ріо. Наша триатлоністка Юлія Єлістратова посідає 18 місце в світовому рейтингу, а Іван Іванов – 78. Незважаючи на це, вони обоє захищатимуть честь країни в олімпійському Ріо.  Адже можна умовно навіть сказати, що Олімпійські ігри – це теж свого роду війна, боротьба між країнами за право довести, хто в світі є найсильнішим», – наголошує голова відділення Національного олімпійського комітету в Черкаській області Андрій Більда.

Він зазначає, що Україна має всі шанси на високий результат, адже традиційно на Олімпіадах входить до чільної двадцятки за кількістю нагород. Минулої Олімпіади в Лондоні національна збірна посіла 14 місце.